//
citești...
Diverse

România lucrului pontafăcut. Ce nu a înţeles Victor Viorel din evoluţia spre 2.0

În Vinerea Mare dinaintea alegerilor, la Palatul Parlamentului, Liviu Dragnea (PSD), Daniel Constantin (PC), Călin-Popescu Tăriceanu (PLR) şi Gabriel Oprea (UNPR) au semnat o declaraţie politică de refacere a Uniunii Social-Liberale, denumită USL 2.0.

Dorim să ne asumăm în faţa românilor, prin această declaraţie politică, voinţa de a reface Uniunea Social Liberală într-un proiect politic menit să ducă până la capăt proiectul început în anul 2011 de forţele democratice din România! USL 2.0 reprezintă angajamentul nostru, al semnatarilor acestei declaraţii de a da o consistenţă autentică unei largi coaliţii a unor formaţiuni de centru-dreapta, centru şi centru-stânga, care are drept principal scop construirea României puternice„, se arată în declaraţie.

M-a amuzat şi contrariat această denumire cu care Victor Ponta spera să dea lovitura înainte de alegerile prezidenţiale. Pentru că vorbea despre o refacere, o înlocuire a lui Crin Antonescu cu Tăriceanu şi o continuare a unui angajament despre care cei implicaţi spuneau odată că este indestructibil, chiar şi în condiţiile unor neînţelegeri. N-a fost indestructibil, iar continuarea nu are nicio legătură cu 2.0.


Web 2.0*

2.0 este un termen împrumutat de la Web 2.0, care nu reprezintă versiunea a doua a Internetului, ci trecerea lui într-o nouă fază, o fază superioară.

Termenul «Web 2.0» se referă la situri web care beneficiază de un plus de valoare din acţiunile utilizatorilor„, scrie Mark Briggs, autor al cărţii Jurnalism 2.0.

Revista Time a explicat că „în 2006, World Wide Web a devenit un instrument care a adus laolaltă micile contribuţii a milioane de oameni şi care le-a dat sens şi valoare„.

Acest lucru este menţionat şi de Dorina Guţu, care spune că „la începuturi se vorbea despre Internet ca despre o «autostradă a informaţiei». Astăzi, ceea ce înainte era «informaţie» acum este  «conţinut». Înainte, informaţia era descoperită; astăzi conţinutul este «generat». Utilizatorii s-au împărţit şi ei în două categorii: înainte vorbeam doar despre utilizatori de Internet; azi vorbim din ce în ce mai des despre utilizatori care «generează» conţinut”.

În cartea New Media, D. Guţu explică şi cum a luat naştere sintagma Web 2.0. „Termenul a fost folosit prima dată la conferinţa WEB 2.0 (organizată de Tim O’Reilly şi Media Live International, în 2004) şi se referea la serviciile de Internet de a doua generaţie, servicii care începuseră să capete o popularitate din ce în ce mai mare şi să ofere posibilităţi aproape nelimitate de comunicare şi interacţiune socială.  (…) În linii mari, web 2.0 este asociat cu o nouă etapă în dezvoltarea Internetului, apărută la începutul anilor 2000, ca o formă de exprimare a optimismului după marele crash-dot-com (căderea la bursă a acţiunilor marilor companii americane care activau în domeniul online)”. În viziunea celui care a folosit pentru prima dată termenul, Tim O’Reilly, „web 2.0 înseamnă mai mult decât o serie de tehnologii,  este un mod nou de gândire, chiar o perspectivă nouă de business.

Aţi înţeles ideea, nu?

Această evoluţie a Internetului şi a noilor tehnologii este însă strâns legată şi de modul în care ar trebui să evolueze educaţia. Citeam mai demult o ştire cum că într-o ţară nordică, parcă Norvegia, sistemul de învăţământ nu pune accent pe date, ci pe modul în care le aplici, pe proiecte, analize. Adică la Istorie nu are rost să înveţi datele exacte a 400 de evenimente ce au avut loc, ci e mai important pentru dezvoltarea intelectuală să compari două evenimente în timp ce îţi iei datele chiar şi de pe Google. Pentru că, nu-i aşa, majoritatea dintre noi pot afla în maxim 10 secunde în ce zi s-a dat bătălia de la Rovine. Asta înseamnă Educaţie 2.0 pentru mine, în cazul acesta particular, şi 2.0 la modul general.

Victor Ponta nu a înţeles acest lucru.

În timp ce Vlad Tăuşance îl transforma pe Klaus Iohannis în cel mai popular politician european de pe Facebook, primul care a atins borna de 1.000.000 de likeuri, în faţa lui Merkel, Hollande, Blair, Cameron, Renzi, Orban şi alţii, Victor Ponta îl „făcea praf” pentru contracandidatul lui în prima dezbatere televizată aruncându-i în faţă… date! L-a întrebat dacă ştie câte secţii sunt în Germania, care este cea mai mare comunitate de români din lume sau câţi pensionari sunt în România. Lucruri pe care oricine le poate găsi pe Google sau pe care orice consilier i le poate oferi Preşedintelui la momentul necesar. Problema e… ce faci cu aceste date, domnule Ponta?

Şi ca să închei şi să subliniez încă o dată ce este important cu adevărat în această eră a informaţiei prin care trecem, vă amintesc că în 2009, atunci când diaspora i-a câştigat lui Traian Băsescu cel de-al doilea mandat de preşedinte, procesul electoral s-a confruntate cu probleme. Şi atunci, ca şi acum, au existat oameni care nu au putut să voteze, autorităţile fiind luate prin surprindere de numărul mare de votanţi, cam cum sunt luaţi primarii prin surprindere de zăpadă. Dar ghiciţi unde au fost înregistrate principalele probleme: Paris, Londra, Torino şi Bruxelles. Adică fix în aceleaşi oraşe ca şi în 2014. Ce ne spune asta? Că din mai 2012 de când Victor Ponta conduce Guvernul României, ştiind şi manevrând toate datele din lume (că el le ştie, nu doar le are), nu a reuşit să facă nimic cu ele.

Sau nu a vrut. Ceea ce ne duce înapoi la introducere, unde, ca să citez un slogan la modă cândva, USL 2.0 şi USL = aceeaşi mizerie. Ponta nu a dus noul USL într-o etapă evolutivă, ci l-a prezentat ca pe o continuare a lucrului nu aşa bine făcut din USL 1.0. A vândut poporului în campanie România lucrului refăcut. Iar asta, ŞI asta, l-a costat!

*citate preluate din lucrarea mea de licenţă.

Anunțuri

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Noiembrie 2014
L M M M V S D
« Sep   Ian »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Clasament Serie A

1. Juventus
Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: